Patrimoni surant

Rafael Barca Mitjana

El Rafael és una barca de mitjana construïda el 1915 a Palma de Mallorca per pescar a la vela. A les drassanes Llompart de Ciutat de Palma es van construir dos llaguts: el Rafael i el germà bessó, Bartolomé. El cost dels dos bastiments, pal i antenes inclosos, va ascendir a la quantitat de 10.000 pessetes de l'època.

El Rafael, amb 12,90 metres d'eslora; 4,40 de mànega i 1,33 de puntal, fou construït amb fustes d'alzina i olivera per al costellam i folrat amb pi. Desplaçava originàriament 14,99 TRB i arborava un sol pal amb una gran vela llatina. A proa hissava un floc o pollacra amb un botaló que sortia per estribord de la roda.

L'any 1925 es va instal·lar un motor Bolinders de 30 HP. A finals dels anys 50 se li feren importants modificacions: es va canviar el motor per un Volund de 65 HP i es va arrodonir la popa, a la manera del litoral del llevant peninsular. Actualment el Rafael està aparellat de barca de mitjana, amb una superfície vèlica total de més de 150 metres quadrats. Disposa d'un motor de 85 HP i una capacitat per a 25 passatgers, 10 dels quals poden allotjar-se còmodament als cois.

Tela Marinera explota comercialment el 'Rafael' amb un complet programa de rutes marítimes i activitats pedagògiques orientades a donar a conèixer, divulgar i reivindicar el patrimoni marítim que representen bastiments com aquest. Contacteu amb Tela Marinera per a més informació.

Powered by JS Network Solutions