Actualitat MdP

Comunitat pesquera local: els caleros a PalamósL’any 2006, en el marc dels projectes IPEC, el Museu de la Pesca i la Càtedra d’Estudis Marítims van emprendre e projecte de recerca “Memòria de la Comunitat pesquera local: el cas del caleros a Palamós”, que tenia per objectiu aconseguir, mitjançant l’entrevista dirigida a pescadors i les seves famílies, una radiografia de la comunitat pesquera de Palamós, tot posant especial èmfasi a documentar l’arribada de pescadors procedents de l’Ametlla de Mar a Palamós a partir dels anys 1930, un procés que va convertir la vila en port pesquer de referència.

El projecte posà de relleu com diferents corrents migratoris que van tenir lloc al llarg del segle XX van dur part de la flota pesquera d’arrossegament de l’Ametlla de Mar a Palamós. A més d’introduir les innovacions tècniques i eixamplar la capacitat de la flota, aquelles migracions van conformar una comunitat social força endògena, els “caleros”, que només en les darreres dècades s’ha diluït en el context demogràfic de la vila. Les entrevistes a centenars de persones, pescadors i familiars, van permetre conèixer les seves biografies, els motius de les migracions, les seves conseqüències sobre la indústria pesquera, les relacions socials entre pescadors locals i foranis i la importància del rol del parentiu en la comunitat, entre molts altres aspectes. Tot aquest material es pot consultar a Documare: centre de documentació de la pesca i el mar, així com alguns resum de la recerca, publicats a la Revista d’Etnologia de Catalunya.

Un dels motius de la recerca era la constatació de la fragilitat de la memòria i la progressiva pèrdua dels seus testimonis. L’edat avançada de molts integrants d’aquella comunitat original va estimular la recollida de la memòria oral per tal de preservar-lo, conservar-lo i difondre’l. Diverses Converses de Taverna van estar protagonitzades per aquells pescadors vinguts de l’Ametlla de Mar durant el primer terç de segle vint. Per això es va editar un breu vídeo recollint alguns dels testimonis més rellevants d’aquella història migratòria, que ajuden a comprendre l’evolució i la realitat actual d’un municipi pesquer com és Palamós.

Powered by JS Network Solutions