Les Barques del Peix

Les barques formen part del nostre patrimoni, del paisatge litoral i de la nostra cultura. Són també expressió d’una forma de viure.
L’Estrella Polar i de la Gacela són dues peces de museu úniques, obres d’artesania autèntiques i singulars, que responen a un model de construcció naval tradicional on predominava la fusta. Aquest material està condemnat a desaparèixer de les embarcacions, substituït per materials més competitius i barats, com ara la fibra de vidre. Un món d’oficis i professionals que s’esvaeix dels nostres ports.

Logo de l'embarcació Estrella Polar

Estrella Polar

Embarcació dedicada des de 1970 a la pesca d’encerclament, amb port base a Palamós. Va ser modificada diverses vegades al llarg de la seva vida útil per mantenir-la competitiva. Respon a l’evolució dels llaüts, la tipologia de vaixell tradicional més característic de la costa catalana. Predomina la coberta amb molta mànega i un mínim francbord, donada la grandària de la xarxa, la necessitat d’espai per estivar amb les caixes de peix, i per minimitzar l’esforç a l’hora de xorrar. Barques d’encerclament com l’“Estrella Polar” duien associat un bot de llum.

Fitxa tècnica

Tipologia: teranyina

Eslora: 14,70 m

Mànega: 5,13 m

Material de construcció: fusta

TRB: 24,39 t

Any i lloc de construcció: 1970. Barcelona

14,70 m

Eslora

5,13 m

Manega

Planol de l'embarcació Estrella Polar

Glòria Mauri
Armadora de l’Estrella Polar

Joan Miquel Saló
Mariner de l’Estrella Polar

Coneix tots els testimonis recopilats durant el procés de museïtzació de les Barques del Peix al canal de Youtube del Museu de la Pesca →

Logo de l'embarcació Gacela

Gacela

Embarcació de pesca d’arrossegament construïda el 1959. Embarcació alta de proa, molt quillada i d’eslora generosa. La forma característica de l’embarcació respon a les necessitats de la pesca de gamba rosada als caladors propers a Palamós. Al llarg de la seva vida útil, va canviar el motor tres vegades i es van fer dues importants reformes. Sempre ha tingut Palamós com a port base.

Fitxa tècnica

Tipologia: barca d’arrossegament

Eslora: 20,2 m

Mànega: 5,20 m

Material de construcció: Fusta (roure per l’estructura, pi, melis i flandes per al folre i coberta)

TRB: 41 t

Any i lloc de construcció: 1959. L’Ametlla de Mar (Tarragona)

20,2 m

Eslora

5,20 m

Manega

Plànol de l'embarcació Gacela

Conrad Masseguer
Armador i patró de la Gacela

Joan Esteve
Mariner de la Gacela

Coneix tots els testimonis recopilats durant el procés de museïtzació de les Barques del Peix al canal de Youtube del Museu de la Pesca →

El projecte “Execució del projecte de museïtzació de dues barques del port de Palamós (per a divulgació i difusió de la cultura i patrimoni pesquer)” és un projecte finançant pels Fons Europeu Marítim, de la Pesca i l’Aqüicultura (FEMPA).

Les Barques del Peix incorporen mesures d’accessibilitat per facilitar i enriquir la visita a col·lectius amb deficiències visuals i auditives