fbpx

Gacela

Embarcació de pesca d’arrossegament construïda el 1959. Embarcació altanera de proa, molt quillada i d'eslora generosa. Les mars i caladors de la gamba on el mal temps i la necessitat d'arribar-hi ràpid han propiciat aquesta morfologia d'embarcació. Al llarg de la seva vida útil s’ha canviat tres vegades el motor i dues la morfologia per tal de mantenir la competitivitat productiva. Vinculada al port de Palamós tota la seva vida professional. Aquestes unitats construïdes amb fusta comencen a estar en “perill de desaparició”

Nom: Gacela
Número d'inventari: 3746
Propietat: Ajuntament de Palamós
Matrícula actual: 8ª- BA-5-1-08
Tipologia de l’embarcació: Vaca
Ús originari: Pesca d'arrossegament o de bou
Aparell: Motor Cummins 210cv.
Eslora: 20,20 m.
Mànega: 5,20 m.
Calat: 1,78 m.
Tonatge: 41 t.
Materials: Fusta, roure per estructura, pi, melis i flandes per al folre i coberta. Construcció tradicional
Any/període de construcció: 1959
Drassana: Drassana Balfegó. L’Ametlla de Mar. Tarragona.
Mestre d’aixa: Francesc Gaseni Balfegó
Matrícules anteriors: 3ª BA5-1254
Propietaris anteriors: Ramón Pastó Samarra, Asunción Pastó Figueras, Anselm Massaguer Gironella, Anselm Massaguer Figueras, Gacela 2002 S.L.
Restauracions: 1981: canvi de pont. 1994: Reforma de popa, augment d’eslora. 2009: restauració per convertir-la en visitable com a part de la mostra surant de les Barques del Peix del Museu de la Pesca
Canvi de motor: 1959 Volund 111cv., 1974: Baudouin 286 cv, 1994: Cummins 285cv. 
Presentació històrica: Presentació històrica: Embarcació construïda a l’Ametlla de Mar per a la pesca d’arrossegament a Palamós. La relació dels dos ports és molt intensa a causa dels fluxos migratoris des de l’Ametlla cap a Palamós, del segle passat. Especialitzada en la pesca de la gamba (Aristeus antennatus). La “Gacela” és un clar reflex de l'evolució de les embarcacions, la societat pesquera i l'economia extractiva d’arrossegament al darrer segle. La fusta i la construcció naval tradicional catalana han estat desplaçades per nous sistemes constructius i nous materials, com ara la fibra de vidre. 
La "Gacela” s’integrà al fons del Museu de la Pesca l’any 2006. Actualment, té un ús museístic formant part, juntament amb l’”Estrella Polar”, de l’extensió flotant.
Estat actual: Embarcació visitable surant
Ubicació actual: Port de Palamós. Davant del Museu de la Pesca

 

1 convention bureau
compromis-qualiat-turistica
convention bureau
logo tcmlbe
producte-emporda
super

 

Logo fundacio DAMM
ajuntament logo
logo-fundacio-caixa
logo-palamos-turisme
logo Patronat
logo confraria
logo generalitat
logo ports
marca diputacio centrada