fbpx

Gacela

Embarcació de pesca d’arrossegament construïda el 1959. Embarcació altanera de proa, molt quillada i d'eslora generosa. Les mars i caladors de la gamba on el mal temps i la necessitat d'arribar-hi ràpid han propiciat aquets morfologia d'embarcació. Al llarg de la seva vida útil s’ha canviat 3 vegades el motor i dues la morfologia per tal de mantenir la competitivitat productiva. Vinculada al port de Palamós tota la seva vida professional. Aquestes unitats construïdes amb fusta comencen a estar en “perill de desaparició”

Nom: Gacela
Númeri d'inventari: 3746
Propietat: Ajuntament de Palamós
Matrícula actual: 8ª- BA-5-1-08
Tipologia de l’embarcació: Vaca
Ús originari: Pesca d'arrossegament o de bou
Aparell: Motor Cummins 210cv.
Eslora: 20,20m.
Mànega: 5,20m.
Calat: 1,78m.
Tonatge: 41 tn.
Materials: Fusta, roure per estructura, pi, melis i flandes per al folre i coberta. Construcció tradicional
Any/període de construcció: 1959
Drassana: Drassana Balfegó. L’Ametlla de Mar. Tarragona.
Mestre d’aixa: Francesc Gaseni Balfegó
Matrícules anteriors: 3ª BA5-1254
Propietaris antariors: Ramón Pastó Samarra, Asunción Pastó Figueras, Anselm Massaguer Gironella, Anselm Massaguer Figueras, Gacela 2002 S.L.
Restauracions: 1981: canvi de pont. 1994: Reforma de popa, augment d’eslora. 2009: restauració per convertir-la en visitable com a part de la mostra a flot de les barques del peix del Museu de la Pesca
Canvi de motor: 1959 Volund 111cv., 1974: Baudouin 286 cv, 1994: Cummins 285cv. 
Presentació històrica: Embarcació construïda a l’Atmella de Mar per a la pesca d’arrossegament a Palamós. La relació dels dos ports és molt intensa degut als fluxos migratoris des de l’Ametlla cap a Palamós, del segle passat. Especialitzada en la pesca de la gamba ( Aristeus antennatus). La Gacela és un clar reflex de la evolució de les embarcacions, la societat pesquera i la economia extractiva d’arrossegament al darrer segle. Les embarcacions de fusta per a la indústria pesquera i la construcció naval catalana ha estat desplaçada per les nous sistemes constructius i nous materials, especialment la fibra de vidre. Aquesta embarcació passà al fons del Museu de la Pesca l’any 2006. Actualment compleix amb un ús museístic, forma part juntament amb la Estrella Polar de la Mostra visitable del Museu de la Pesca per a escolars i públic general.
El seu nom fa referència a la velocitat que desenvolupava per anar als caladors de gamba els primers anys d’activitat.
Estat actual: Embarcació Visitable. Museïtzada a flot.
Ubicació actual: Port de Palamós. Davant del Museu de la Pesca

Museu de la Pesca

Un projecte de la Fundació Promediterrània
Moll Pesquer, s/n. 17230 Palamós
972 600 424 | infomuseu@palamos.cat
G-17752635