Aristeus antennatus

A la Mediterrània conviuen més de 150 espècies diferents de gamba, però la gamba vermella o gamba rosada (Aristeus antennatus) és la més gustosa, valuosa i apreciada pels consumidors.

Es distribueix per la Mediterrània, l'Atlàntic oriental i el canal de Mozambic, entre els 80 i els 2.250 metres de profunditat, amb un màxim d'abundància entorn als 700 metres. En tota la distribució constitueix una població genèticament definida


Distribució d'Aristeus antennatus per la Mediterrània i l'Atlàntic oriental. Font: FAO

La gamba és un crustaci emparentat amb les llagostes i els escamarlans.Muda l'exosquelet entre 2 i 4 vegades l'any. S'alimenta de petits cucs, bivalves i altres crustacis enterrats en fons fangosos amb l'ajuda de les potes davanteres. Usa les posteriors per nedar. Les llargues antenes li serveixen per orientar-se i trobar aliment enmig de la foscor del seu hàbitat. Realitzen migracions tròfiques i reproductives que condicionen la pesquera. Amb aquests moviments poden arribar a nedar 20 km a la setmana.

Les femelles són més grans que els mascles (diformisme sexual) i els seus ovaris maduren entre abril i octubre, fent postes de fins a 1,5 milions d'ous.

En realitat, la gamba vermella és d'un to blanquinós transparent: només amb contacte amb la llum es torna vermella. Quan mor, el cap i l'abdomen prenen tons morats.

Gamba acabada de pescar
Gamba mitjana acabada de pescar