Celebrem els vint anys del Museu de la Pesca
El 14 de setembre de 2022 el Museu de la Pesca celebra el vintè aniversari de la inauguració de l'exposició permanent a l'edifici del Tinglado. Vint anys que han servit per posar en valor i divulgar el patrimoni marítim i pesquer de la Costa Brava entre els 500.000 visitants i 420.000 usuaris que l'han gaudit des del setembre del 2002 fins avui.
El vintè aniversari se suma al centenari del Cau de la Costa Brava, inaugurat el 1920 i que la pandèmia no va permetre celebrar adequadament fins ara. Per això, el Museu de la Pesca s'ha proposat commemorar les dues efemèrides, sota la unió de les xifres 100+2, amb un programa d'activitats que obre el dissabte 17 de setembre al Teatre la Gorga l'espectacle "Dones de Sal", de la companyia Neus Mar. Música i dansa d’arrel marinera coproduïdes pel museu i que es podrà veure també al Palau de la Música el 27 de setembre i altres poblacions catalanes entre l'octubre i el novembre.
La propera activitat del calendari commemoratiu tindrà lloc el divendres 30 de setembre a les 18 h, tot celebrant una edició commemorativa d'Imatges que fan parlar. A través d'imatges i vídeos es recordaran els vint anys d’aquest equipament cultural.
Del Cau de la Costa Brava al Museu de la Pesca
L'any 1920, un grup d'intel·lectuals encapçalats per Hug Sanner i Lluís Barceló i Bou van fundar el Cau de la Costa Brava a partir d'una col·lecció heterogènia d’objectes de tota mena, exposats a la plaça del Forn de Palamós. La municipalització d'aquella col·lecció l'any 1988 va ser la llavor del que seria, dotze anys després, l’actual Museu de la Pesca.
Al llarg de vint anys, el Museu de la Pesca ha volgut ser un espai de diàleg entre la gent de mar i la societat, amb la voluntat inequívoca de prendre posició i donar suport al sector pesquer davant dels reptes que ha d’afrontar la pesca marítima. Al seu voltant s'han creat equipaments i serveis de referència en l'àmbit marítim, com l'Espai del Peix, les Barques del Peix, la Càtedra d'Estudis Marítims o Documare, Centre de Documentació de la Pesca i el Mar.
Iniciatives com el programa educatiu Viu la Mar, el cicle Memòria Viva, el festival mariner “Palamós Terra de Mar”, la “Fira de la Gamba”, la “Pescaturisme Palamós”, "Pesca i Ciència" o el cicle de cinema documental "Mar fràgil" són activitats que identifiquen el Museu de la Pesca i el posicionen en la salvaguarda i difusió del patrimoni marítim, alhora que permeten reforçar la identitat del col·lectiu pesquer i del territori litoral.
Un museu amb un horitzó estratègic
L’assoliment consecutiu d’aquests objectius esmentats mou ara el Museu de la Pesca a mirar endavant i plantejar una estratègia ambiciosa i connectada amb els reptes i les oportunitats en el món de la mar. L’Horitzó Estratègic 2029 de la Fundació Promediterrània fa valer el patrimoni marítim com a estratègia per al desenvolupament sostenible del territori, incidint en els valors de l’autenticitat, la innovació, la participació i l’esperit pedagògic del projecte cultural. I amb aquesta clara referència vol eixamplar la seva mirada vers la mar en tota la seva complexitat, ser partícip dels debats sobre les problemàtiques, conscienciar la societat sobre els valors d’una mar sana, sostenible i resilient i ser actor en la proposta de solucions.
Aquesta nova estratègia ens duu a plantejar nous serveis i equipaments, a dissenyar noves dinàmiques de treball, d’acollida dels visitants i els usuaris i de cooperació amb el teixit social, econòmic i cultural del territori. Tot això, sense perdre de vista quin va ser el punt de partida i quin ha estat el camí recorregut des que aquells primers intel·lectuals palamosins decidissin crear un museu mogut pel seu amor al territori i a la seva cultura.