fbpx

A través d’un acord de col·laboració entre el Museu de la Pesca i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), s’ha instal·lat al moll vell de Palamós una innovadora estació mareogràfica per seguir en temps real l’evolució del nivell de la mar i altres paràmetres atmosfèrics.

Un mareògraf de baix cost i codi obert

El mareògraf instal·lat a Palamós és un prototip fabricat amb components de baix cost i programa de codi obert ARDUINO. Consta d’un datalogger, una placa de comunicacions GSM/2G i el sensor acústic de distància, muntats en un senzill compartiment estanc de PVC. S’alimenta amb una placa solar i té autonomia indefinida.

Les dades sobre el nivell del mar, pressió atmosfèrica i temperatures ambiental i de l’aigua registrades cada 10 minuts es guarden en una targeta de memòria SD i s’envien automàticament al web https://panell.tremar.cat, on es poden consultar en temps real. Actualment, també s’hi poden consultar les dades dels mareògrafs instal·lats a l’Estartit, Canyelles (Lloret) i Vilanova.

Dades per entendre el canvi climàtic

Mareògrafs com l’instal·lat a Palamós permeten mesurar canvis en el nivell del mar provocats per oscil·lacions en les condicions atmosfèriques. A la Mediterrània, les variacions del nivell del mar solen ser petites, si bé sota determinades circumstàncies, les “rissagues” poder arribar a tenir un gran poder destructiu. L’obtenció de dades permetrà fer-ne un seguiment i interpretar les conseqüències del canvi climàtic sobre l’augment del nivell del mar.

En el marc del seu Horitzó Estratègic 2029, el Museu de la Pesca col·labora des de fa tres anys amb l’observador del temps Josep Pascual en la recollida de dades sobre la temperatura del mar davant del litoral de Palamós. També ha iniciat una col·laboració amb el Departament de Química de la UdG per detectar la presència de metalls pesants en aigües de la badia. Amb la inclusió del mareògraf, l’objectiu és que el museu i el port de Palamós funcionin com un gran observatori blau per ajudar el món científic a comprendre millor els canvis globals en el clima i els oceans.

L’estació mareogràfica forma part de la xarxa d’estacions que la UPC manté a través del projecte ‘PITÀCORA’, finançat per l’Agència Espanyola d’Investigació i dirigit per investigador principal Dr. Manel Grifoll, professor de la UPC. S’ha instal·lat a tocar les Barques del Peix del Museu de la Pesca i l’acció compta amb el suport de l’Associació de Nàutica Popular Front al Mar i de Ports de la Generalitat.

Museu de la Pesca

Un projecte de la Fundació Promediterrània
Moll Pesquer, s/n. 17230 Palamós
972 600 424 | infomuseu@palamos.cat
G-17752635