L'exposició “Costa Esbravada” explora l'urbanisme desaforat del nostre litoral

El periodista Miquel Riera (Torroella de Montgrí, 1960) exposa al Museu de la Pesca el projecte “Costa Esbravada”, una visió particular sobre les barbaritats constructives perpetrades des dels anys 50 fins a l’actualitat al litoral gironí, des de Portbou fins a Blanes.
Miquel Riera ha recorregut tota la Costa Brava intentant fotografiar amb la seva càmera la cara menys amable del litoral gironí. Aquelles urbanitzacions i edificis, aixecats sovint en els primers anys del turisme, però també els últims temps, i que han enlletgit la Costa Brava.
“No és un treball exhaustiu, tot i que tenim cap a unes mil cinc-centes fotografies, i aquesta tampoc era la intenció, sinó fixar-nos en allò que té un impacte real en el paisatge. Aquesta és la intenció. I de passada intentar conscienciar al públic de la necessitat de protegir encara més del que ho estar la nostra Costa Brava”, afirma Miquel Riera.
L'exposició compta amb una vintena de fotografies i la projecció d'una seixantena més. “No n’hi ha de totes les poblacions i fins i tot, n’hi ha alguns municipis que n’hi tenen vàries. He prioritzat les que m’agradaven més i les que, per a mi, tenien més impacte”
Activitats de difusió cultural
Coincidint amb l’exposició, el Museu de la Pesca acollirà diferents actes paral·lels. Així el 19 de juliol es projectarà el documental “Els límits de la Costa Brava” d’Antoni Martí, el 10 d’agost “Costa Brava. La mirada del viatger”, també del mateix autor. El primer presenta les opinions de diferents personalitats que l’any 2003 van donar la seva visió sobre el futur de la Costa Brava. El segon és un recull d’imatges de viatgers que van quedar seduïts pel paisatge de la nostra costa.
Finalment, el 8 de setembre tindrà lloc el debat “Costa Brava. Costa esbravada”, amb la participació d’Eduard de Ribot (SOS Costa Brava), el geògraf Javier Martín Uceda (UdG) i de Lluís Puig, alcalde de Palamós.
L’exposició es fa amb el suport dels Amics del Museu d’Art de Figueres i sota el paraigües de Foto Torroella i amb la col·laboració de SOS Costa Brava, l’entitat que els últims anys més ha alçat la veu contra les agressions al litoral gironí. També té el suport de la Diputació de Girona i del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.