El Museu de la Pesca viatja a Xile per compartir coneixement sobre patrimoni marítim i pesquer
Del 27 de juny al 10 de juliol el Museu de la Pesca fa una visita acadèmica a la Universitat de Tarapacà (Xile), de la mà del documentalista i investigador de la Càtedra d'Estudis Marítims, Alfons Garrido.
La Fundació Promediterrània i la Universitat de Tarapacà signaran ben aviat un conveni de col·laboració institucional, cultural i acadèmica sorgit de les diferents estades de recerca que dut a terme a Documare l'investigador d'aquella universitat, el Dr. Claudio Aguirre. Antropòleg de formació, el Dr. Aguirre és especialista en pesca a Amèrica Llatina. Va estar a Palamós amb el projecte “Pesqueras, Tripulantes y Cultura: El proceso de reestructuración de la pesca industrial bajo el modelo neoliberal del Norte Grande de Chile (1978-1990)”, dins del Programa FONDECYT de Iniciación 2019 (N 11190353), on va participar en diversos seminaris organitzats pel Museu de la Pesca i la Càtedra d'Estudis Marítims, com ara el workshop sobre història i antropologia de la pesca marítima celebrat el febrer del 2022.
Ara, el Dr. Alfons Garrido viatja a Xile per participar en uns intercanvis de coneixement amb acadèmics i alumnes de la Universitat de Tarapacá, centrats en la gestió del patrimoni marítim i pesquer català, l'experiència del Museu de la Pesca en la preservació i difusió d'aquest patrimoni i la història comparada de la pesca mediterrània i iberoamericana. En aquest sentit, al campus d'Iquique celebrarà una conferència sota el títol "La patrimonialización de la cultura pesquera en el Mediterráneo. El caso del Museu de la Pesca (Palamós, España)". Al d'Arica, inaugurarà el curs acadèmic de l'Escola de Doctorat en Ciències Socials la UTA, amb la xerrada “Para una historia comparada de la pesca entre el Mediterráneo e Iberoamérica”. A més, estan previstes reunions i xerrades amb diferents equips d'investigadors xilens, a més d'una trobada institucional amb el degà de la Facultat de Ciències Socials.
Amb la signatura del conveni de col·laboració amb la UTA, la Fundació Promediterrània establirà noves relacions i els vincles amb institucions acadèmiques i culturals de prestigi, amb l'ànim d'ensenyar i compartir l'experiència i l'expertesa del Museu de la Pesca en la dimensió del patrimoni marítim. Aquest intercanvi acadèmic amb Xile se suma a les visites que aquests darrers anys diferents delegacions d'arreu del món han fet per conèixer el projecte cultural del Museu de la Pesca (Mozambic, Abu Dabi, Cap Verd, Brasil...) tot posant de manifest la referencialitat del Museu de la Pesca per a la valorització de la cultura i el patrimoni pesquer a la Mediterrània.