La ciència al servei de la gestió de la gamba de Palamós
Divendres 7 de juny a les 18 h, la Càtedra d'Estudis Marítims dedica una nova sessió del cicle Pesca i Ciència 2024 a presentar el coneixement científic més recent i avançat sobre la gamba rosada que explota la flota pesquera de Palamós.
Des de fa més d'una dècada, la CEM organitza jornades, conferències i presentacions per divulgar entre el sector pesquer i la ciutadania en general els darrers avenços científics relacionats amb la gamba. Aquest coneixement sorgeix, principalment, de la recerca duta a terme pels investigadors de l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona, liderats per Joan Baptista Company i el seu equip, així com, més recentment, des de l'ICATMAR. Aquests sabers acumulats es troben en la base del disseny i seguiment del Pla de Gestió que aplica la flota d'arrossegament palamosina per fer de la pesquera de gamba la més ben gestionada de tota Catalunya.
En aquesta ocasió, la Dra. Marta Blanco, investigadora de l'Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar, presentarà les últimes dades que demostren els bons resultats del pla de gestió en termes d'abundància, selectivitat, talles i reclutament. També posarà a debat la necessitat d'ampliar les mesures de gestió a la resta de la flota catalana per assolir, veritablement, la sostenibilitat de l'activitat pesquera d'arrossegament.
Pesca i Ciència
El programa Pesca i Ciència és una iniciativa de la Càtedra d’Estudis Marítims i el Museu de la Pesca, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Palamós i la Confraria de Pescadors per divulgar la recerca i el coneixement més innovador i de tendència entre la ciutadania i els actors i agents de l'economia blava.