fbpx

Amb el canvi climàtic, també ho està fent el mar. I això comença a tenir conseqüències en l’activitat pesquera quotidiana dels pescadors gironins. El Museu de la Pesca i la Càtedra d’Estudis Marítims han engegat un projecte amb l’ajuda del GALP Costa Brava per estudiar com els pescadors perceben aquests canvis, i si les explicacions que donen a les transformacions del medi tenen a veure o no amb el coneixement científic disponible avui dia.

La tradició pesquera ha llegat de generació en generació un extens i profund coneixement ecològic que els pescadors han posat en pràctica per poder explotar els recursos pesquers. Aprofitant els calendaris i les temporades, llegint el mar i el temps atmosfèric, preveient el comportament dels peixos i dominant les tècniques de pesca han viscut del mar des de temps immemorials. Però els canvis que s’estan produint a molts nivells en el clima, la mar i els mateixos peixos poden fer cada cop més imprevisible la pesquera i deixar sense efecte i valor aquest patrimoni immaterial en forma de coneixement expert.

La ciència està donant moltes respostes als canvis en la mar i fa hipòtesis sobre els possibles efectes del canvi climàtic en la dinàmica marina i la distribució dels recursos pesquers. Com els pescadors perceben les transformacions del medi marítim i si les explicacions a aquests canvis casen amb les observacions i prediccions dels científics és un aspecte molt poc estudiat a la Mediterrània.

Per això ja iniciat un projecte d’entrevistes a pescadors en actiu al llarg de tot el litoral gironí, per copsar les percepcions que el col·lectiu té sobre el medi, si el canvi climàtic afecta ja la seva feina o si estan amoïnats per les possibles conseqüències. També vol copsar si el coneixement científic casa amb la interpretació empírica que en fan els pescadors, construïda a base de l’experiència diària; si els arriba, entenen i són útils els missatges de la ciència i si els apliquen en la seva tasca en mar. En resum, comprendre en quin grau els científics ha penetrat en la consciència del sector pesquer i quina relació s’estableix entre ambdós col·lectius en el marc d’una tendència a la implementació de plans de cogestió, on inevitablement hauran de cooperar.

Tot plegat pretén posar sobre la taula l’estratègia d’adaptació de la flota catalana al canvi climàtic i recollir, en paral·lel, una part de la saviesa amb relació a la predicció del medi marítim, a la lectura del temps i el mar com a eina al servei de la ciència marina, entenent que el coneixement local expert de l'entorn natural contribuiria a fer aportacions més originals a la nostra comprensió del canvi climàtic a escala local. 

Museu de la Pesca
Un projecte de la Fundació Promediterrània
Moll Pesquer, s/n. 17230 Palamós
972 600 424 | iAquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
G-17752635

 

1 convention bureau
compromis-qualiat-turistica
convention bureau
logo tcmlbe
producte-emporda
super

 

Logo fundacio DAMM
ajuntament logo
logo-fundacio-caixa
logo-palamos-turisme
logo Patronat
logo confraria
logo generalitat
logo ports
marca diputacio centrada