fbpx

La Càtedra d'Estudis Marítims (Universitat de Girona) i el Museu de la Pesca organitzen el dissabte 19 de febrer a Palamós el seminari

Història i antropologia de la pesca marítima. Noves perspectives per a la recerca

La trobada s'adreça a investigadors i especialistes interessats a posar-se al dia sobre les aportacions més innovadores que historiadors i antropòlegs estan fent al coneixement històric de la pesca marítima i la seva relació amb el medi natural. Vol esdevenir, en aquest sentit, un espai de discussió acadèmica sobre les temàtiques, fonts i metodologies d'avantguarda en aquest camp i de la connexió cada cop més rellevant entre disciplines de les ciències socials i ambientals. 

Presentacions de recerques actuals, programes i línies d'investigació obertes estructuraran un workshop coordinat per Joan Lluís Alegret, director de la CEM, i Alfons Garrido, responsable de Documare: Centre de Documentació de la Pesca i el Mar. La segona part del seminari donarà peu al debat, els suggeriments i les reflexions crítiques entre els assistents. 

El workshop adopta una perspectiva temporal i temàtica àmplia, ja que les aportacions abracen des de la història medieval a la contemporània, els estudis socials i de gènere, identitats col·lectives, relacions amb el poder, manifestacions polítiques, la patrimonialització de la cultura marítima o la transformació del medi natural. Noves mirades que obren noves perspectives per interpretar el paper de la pesca, els pescadors i el peix en les societats litorals i la seva comparativa amb altres regions i tradicions culturals.

Per més informació sobre el seminari i condicions de participació, contacte a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. o bé al 972 60 12 44.

Xarxa Salvador Riera

Aquesta trobada internacional d’investigadors també pretén rellançar la xarxa 'Salvador Riera' per al foment de la recerca en història de la pesca marítima, originada el 2016 a Palamós sota l’impuls de Documare i dirigida a posar en relació, estimular i divulgar el coneixement històric en l’àmbit marítim i pesquer.

Un dels primers resultats de la creació de la xarxa va ser l’edició de l’e-book “Per a una història de la pesca dels Països Catalans. Recerca i reflexions historiogràfiques” (Càtedra d’Estudis Marítims. Museu de la Pesca, 2018), descarregable des de la pàgina web del Museu de la Pesca.

Museu de la Pesca

Un projecte de la Fundació Promediterrània
Moll Pesquer, s/n. 17230 Palamós
972 600 424 | infomuseu@palamos.cat
G-17752635