Exposició permanent del Museu de la Pesca
A través d'un pròleg audiovisual inicial i 5 àmbits temàtics, el visitant descobreix el món de la pesca marítima al nostre territori. La clau de l'exposició permanent del Museu de la Pesca rau a trobar els orígens d'un món actiu i viu, com es pot comprovar en el moll pesquer del port de Palamós.
La realització del projecte museogràfic ha estat responsabilitat del despatx d'arquitectura Dani Freixes-Varis Arquitectes, empresa que compta amb gran reconeixement internacional en la realització de museus i exposicions. Dani Freixes ha estat guardonat amb el "Premio Nacional de Diseño 2001".
Àmbits de l'exposició
0. Què és el Museu de la Pesca?
El Museu de la Pesca, situat al bell mig del port pesquer de Palamós, mostra la relació bàsica entre l’ésser humà i la mar. Ho fa d’una manera oberta, participativa i interpretativa, de forma que els visitants se sentin còmplices d’una història que gira entorn del peix i la pesca, i surtin del museu amb una mirada nova d’aquesta activitat econòmica.
1. Què es pesca
La Mediterrània és una mar petita però amb una gran diversitat d’ecosistemes, hàbitats i espècies. A la zona occidental conviuen més de cinc-centes espècies diferents, si bé només un centenar tenen valor comercial. De fet, les captures del sector pesquer català es concentren principalment en una dotzena d’espècies.
La pesca catalana és una activitat diària que usa mètodes de pesca diversos, adaptats a les diferents característiques de cada espècie.
2. On i des d'on es pesca
La costa i el fons del mar condicionen la vida marina i la localització dels caladors, els llocs de pesca. Alguns són arran d’aigua i altres a molta profunditat.
Les platges i els ports sempre han estat espais centrals per al treball dels pescadors i han servit per a protegir-se dels temporals. Avui als ports es descarreguen les captures, es comercialitzen i es distribueixen, tant a mercats locals com a destins internacionals.
3. Qui és qui en el món de la pesca
El pescador és el protagonista principal de la vida pesquera, però no n’és l’únic actor. Al seu costat s’han anat desenvolupant tot un seguit d’oficis i processos complementaris i auxiliars: mestres d’aixa i calafats, velers, mecànics, boters, corders, remendadores, venedores de peix, treballadors dels salins... Ser pescador exigeix posseir habilitats, coneixements, memòria, saviesa, valentia i esperit de supervivència. La seva relació secular amb la mar ha construït una cultura i una manera de ser pròpies, identificada en el lèxic, les creences, les celebracions festives o la gastronomia, entre altres manifestacions.
4. Com es pesca
A Catalunya es fan servir diferents modalitats de pesca, adaptades a l’espècie objectiu i a l’hàbitat en què viu, sigui des de terra estant o a molta profunditat. Cada sistema inclou una tècnica i uns instruments específics. Les tripulacions de les embarcacions també varien, formades per entre un i deu homes, cadascú amb la seva funció.
A la Costa Brava destaquen l’arrossegament, l’encerclament i la pesca artesanal. Al llarg de segle XX el canvi tecnològic ha estat molt important, atès que la pesca a vela i quasi instintiva s’ha transformat en una pesca tecnològicament molt sofisticada.
5. El futur de la pesca
Si volem seguir pescant i que l’ofici de pescador sigui una professió qualificada, digna, respectada i atractiva, cal que resulti un ofici engrescador per als joves, molt més segur, més participatiu, menys incert i més rendible. S’ha de pescar preservant la biodiversitat dels hàbitats i les espècies que hi viuen, i fer-ho de forma intel·ligent de cara als mercats i el consumidor.
El Museu de la Pesca vol ser un espai de reflexió i diàleg per aconseguir aquest objectiu, i també d’aprenentatge, experimentació i formació dels seus visitants. Només si es dóna a conèixer en tota la seva extensió el món de la pesca i el peix es pot ajudar a sostenir el futur de l’ofici dels pescadors i de la seva cultura.
Newsletter
Rep puntualment les novetats del Museu de la Pesca sobre exposicions, esdeveniments, agenda i més.
L'edifici del Tinglado
L'edifici que acull actualment el Museu de la Pesca es va projectar l'any 1935, com a magatzem portuari i lloc per a la subhasta del peix. L'immoble va ser destruït el 13 d'octubre de 1937 en un bombardeig durant la Guerra Civil.
L'any 1944, va ser reconstruït i, en poc temps, la silueta voluminosa del tinglado, finalitzada per l'elegant coberta de dos aiguavessos, va passar a formar part del paisatge quotidià i sentimental dels palamosins.
L'edifici va tenir funcions diverses: serveis relacionats amb el tràfic comercial i usat com a magatzem d'arts de pesca. L'any 1999, Ports de la Generalitat va cedir l'immoble a l'Ajuntament de Palamós per destinar-lo a usos museístics. Aquest va ser el pas necessari per poder restaurar-lo i convertir-lo en la seu actual del Museu de la Pesca.
El nou espai cultural obria les seves portes al públic el 14 de setembre de 2002. Des d'aleshores, acull l'exposició permanent, mostres temporals i promou conferències, tertúlies, jornades i publicacions vinculades a la difusió del patrimoni social, tècnic, històric i natural relacionat amb el món pesquer.