fbpx

Cartell de l'Exposició Xarxes, de Ricard Vaqué

Del 3 de març al 2 d'abril del 2017
Museu de la Pesca. Entrada Gratuïta
 
Exposició artística guanyadora de la convocatòria 2016 d'Exposicions Artístiques temporals del Museu de la Pesca

Cada tarda, en arribar a port i després de portar el peix al pòsit, els pescadors revisen els palangres i totes les arts i les deixen a punt per l'endemà en munts aparentment desordenats de cadenes, caps, nusos i grillets. 

Així, potser sense adornar-se'n, i amb un xic d’ajuda de l’atzar, teixeixen cada dia un nou i gran tapís. I en aquesta combinació espontània de colors, formes i textures podem descobrir petites obres d'art accidental si ens hi sabem apropar sense presses.

La sèrie "Xarxes" s'ha anat fent també a poc a poc, al llarg dels darrers 14 anys, principalment a la Catifa i el moll de Palamós, tot i que la mostra inclou imatges fetes en altres ports catalans, des de Cotlliure, fins a l'Ametlla de Mar.

Ricard Vaqué presenta en l’exposició de fotografies de "Xarxes" un seguit d’imatges zenitals o frontals, amb un estudiat enquadrament, en el què el protagonisme recau en la plasticitat, la geometria i el color, movent-se en la frontera entre el món figuratiu i el món abstracte, fugint sempre dels estereotips i el bucolisme que sovintegen en les imatges del mar i la pesca.

Ricard Vaqué (Palamós, 1961) és dissenyador gràfic i fotògraf publicitari des de fa 30 anys. Va començar a fer fotografies quan només en tenia 13 amb la vella Fowell de 35 mm del seu pare, i aviat va obtenir alguns premis: el 1981 el 3r Premi del II Concurs de Fotografia Vila de Palamós; el  1982, el 1r premi del III Concurs de Fotografia Vila de Palamós i el 1984 el  Premi Tema Periodístic del I Concurs de Fotografia Cine Club Bahía Palamós.

Va estudiar disseny a l'Escola d'Arts i Oficis i a l'Escola Massana de Barcelona. El 1989 va ser professor de l’escola LAI.

A banda del disseny gràfic i la fotografia publicitària tradicionals, també es dedica a la fotografia aèria amb drons i a la realització de fotografies per a bancs d'imatges d'arreu del món. Així mateix, imparteix classes i workshops relacionats amb el disseny, la fotografia o el drons.

Des d'un punt de vista artístic, quan fa fotografia per plaer i sense condicionants professionals, l'autor oscil·la sempre en els límits de l'abstracció, tal com es pot comprovar en la present sèrie "Xarxes”, en la col·lecció "Els colors de l'asfalt" exposada recentment en els espais MOMASIX (2014) i El Cau del Llop, de Girona (2015), o en altres sèries que té en preparació.

Com a fill i nét de “caleros” i pescadors, Vaqué sent en aquesta exposició un retorn als orígens, tot relligant l’art contemporani i les tecnologies digitals amb la tradició familiar marinera.

 

1 convention bureau
compromis-qualiat-turistica
convention bureau
logo tcmlbe
producte-emporda
super

 

Logo fundacio DAMM
ajuntament logo
logo-fundacio-caixa
logo-palamos-turisme
logo Patronat
logo confraria
logo generalitat
logo ports
marca diputacio centrada