fbpx

logo lletra tripulacions

El conjunt d’homes que treballen a bord d’una barca de pesca és el que anomenem la seva tripulació. Tots ells són necessaris per a poder sortir a pescar. Cadascú té un paper clau durant la jornada de feina en mar i també quan arriben a port. Els seus rols, els horaris i les barques que utilitzen varien considerablement segons la tècnica de pesca que desenvolupen. Actualment a Catalunya els sistemes de pesca més representatius són l’arrossegament, l’encerclament, el palangre i els arts menors, aquests darrers conformats genèricament per diferents tècniques de caire artesanal com els tresmalls, les soltes, les nanses i els palangres.

0 hall intro credits

Anar en mar comporta risc personal i incertesa respecte al fruit i el guany que se’n pot extreure. Ser pescador és un ofici que no s’assembla a cap altre dels que es desenvolupen en terra. En el seu medi, el marítim, treballen de forma ordenada i controlada. Les confraries, que agrupen els pescadors, fan una regulació i una defensa de la seva feina i dels interessos de tots els associats. En aquesta exposició us presentem els membres de les tripulacions de les barques de pesca més comunes de Catalunya resumides en sis pescadors amb sis papers ben diferenciats. Us expliquem la seva feina, la tecnologia que utilitzen per a desenvolupar-la i el seu lloc a l’embarcació. A més a més fem un repàs d’aquells temes clau per entendre millor aquest ofici: l’associacionisme laboral, la formació, la tradició, la tecnologia o la seguretat.

Us animem a embarcar-vos i acompanyar-nos cap a un millor coneixement i reconeixement de les tripulacions: la gent de bord de les barques de pesca.

 

PATRÓ

PATRÓ

NANO

NANO

MOTORISTA

MOTORISTA

MARINER

MARINER

LLUMER

LLUMER

CUINER

CUINER

 

Descarrega l'exposició  

 

logo lletra tripulacions

Idea, realització i producció
Museu de la Pesca
 
Textos
Museu de la Pesca
Càtedra d’Estudis Marítims (Universitat de Girona i Ajuntament de Palamós)
Centre de Documentació de la Pesca i el Mar Documare
 
Museografia
Quim Esteve, arquitecte
Lluís Pareras
 
Disseny gràfic
Lluís Pareras Disseny Gràfic
 
Fotografies
Quim Esteve, arquitecte
Museu de la Pesca
 
Correcció lingüística
Teresa Cuadrado
 
Agraïments
Ricard Deu Avilés
Josep Ferrés Cabrera
Joan Marc Fortuny Cayuela
Conrad Massaguer Figueras
Addelkader Mrah
Francesc Rodríguez Tabares
 
Amb el suport
 
           

 

1 convention bureau
compromis-qualiat-turistica
convention bureau
logo tcmlbe
producte-emporda
super

 

Logo fundacio DAMM
ajuntament logo
logo-fundacio-caixa
logo-palamos-turisme
logo Patronat
logo confraria
logo generalitat
logo ports
marca diputacio centrada