fbpx

Cuiner

CUINER

És el mariner encarregat de cuinar per a la tripulació, a més de desenvolupar altres treballs a coberta. Sol ser una dedicació generacional desenvolupada per un persona amb afició a la cuina i bona mà amb els fogons. Per aquest treball rep una compensació econòmica extra. Actualment les barques d’arrossegament són les úniques que duen cuiner. El menjar típic a bord és el ranxo a base de peix. Es caracteritza per la senzillesa del receptari i la frescor dels productes.

cuiner

Localització a bord: cuina

PER QUÈ FER-SE PESCADOR?

Per a molts pescadors, joves i vells, la pesca és un ofici vocacional. Especialment la figura del patró està condicionada per la transmissió generacional de l’ofici. Els mitjans de producció (barques, xarxes, magatzems) i el coneixement dels avantpassats es traspassen en herència a través de llargues nissagues. Per això és vist com un món força tancat, en què les tripulacions es formen amb parents o coneguts. A bord de la barca els joves aprenen dels seus pares i familiars, una opció còmoda d’introduir-se en el mercat de treball i sovint ben remunerada. Entre els mariners, la pesca, tradicionalment, ha estat un ofici molt sensible a la conjuntura econòmica de l’entorn, una activitat refugi en temps de crisi. Quan la feina en terra és abundant (turisme, construcció, indústria) és difícil trobar dotacions per a les embarcacions, però en períodes de dificultats econòmiques i atur elevat els treballadors veuen en el sector pesquer una sortida laboral.

"Si tornés a néixer tornaria a ser pescador". Tots els tripulants de la barca menjaven el ranxo d’un sol plat, anomenat ribella. L’únic estri personal era la cullera.

 

 

MUSEU DE LA PESCA. PORT DE PALAMÓS

Moll Pesquer, s/n. 17230 Palamós
972 600 424 | infomuseu@palamos.cat
G-17752635

compromis qualiat turistica     producte emporda     Costa Brava Convention Bureau    convention bureau     TripAdvisor    logo canal super3    super3 vermell