fbpx

Llumer

LLUMER

És el mariner tripulant del bot de llum, aparellat amb potents fanals, sota els quals es concentra el peix en la pesca d’encerclament. Sap distingir la quantitat i tipus de peix per la forma i evolució de les “bulles”, les bombolles que pugen a superfície. La informació que transmet és molt important per al patró, ja que si l’espècie no és interessant comercialment decideix no calar l’art. També l’informa de la direcció dels corrents de profunditat i superfície durant l’operació. Controla la intensitat de la llum dels fanals per “treballar el peix”, - situar el peix a la profunditat idònia per capturar-lo amb la teranyina – i treu el bot del cercle de xarxa quan l’art està pràcticament tancat i no hi ha perill que el peix pugui fugir o emmallar-se. La feina del llumer és especialment dura a l’ hivern ja que passa moltes hores sol i a la intempèrie, en un petit bot amb el rem a la mà per tal de mantenir la posició.

llumer

Localització a bord: bot de llum

 

 

ASSOCIACIONISME PESQUER

Confraries de pescadors a Catalunya El perill i la incertesa de viure del mar ha mogut els pescadors a unir-se i crear confraries, gremis i altres associacions professionals. Les confraries complien una funció religiosa i assistencial; els gremis imposaven un control sobre l’activitat pesquera. Progressivament les associacions es van unificar sota un model dissenyat per l’administració per situar-les com a cèl·lules bàsiques de la gestió pesquera a l’àmbit local. Des de 1943 la llei les reconeix com a corporacions de dret públic, amb el nom genèric de “confraries de pescadors”.

Les confraries actuals tenen com a principals funcions representar i defensar els interessos corporatius dels seus afiliats, en alguns casos organitzar la subhasta del peix a través de la llotja i oferir serveis auxiliars que facilitin la feina al pescador – gel, caixes, botiga d’estris, tràmits administratius, assistència mèdica, etc. L’adscripció és obligatòria. Periòdicament es realitzen eleccions per escollir els representants dels pescadors, l’òrgan de direcció o “cabildo” de la confraria. Treballadors (mariners) i empresaris (armadors) estan aplegats sota la mateixa organització, sense conflicte aparent entre ells. Però la crisi de captures i la nova política pesquera ha fet aparèixer en escena noves organitzacions de representació d’interessos sectorials, com les associacions d’armadors i els sindicats de treballadors.

El llumer de la teranyina sabia distingir la quantitat i el tipus de peix concentrat sota el llum observant les bombolles que pujaven a la superfície.

 

MUSEU DE LA PESCA. PORT DE PALAMÓS

Moll Pesquer, s/n. 17230 Palamós
972 600 424 | infomuseu@palamos.cat
G-17752635

compromis qualiat turistica     producte emporda     Costa Brava Convention Bureau    convention bureau     TripAdvisor    logo canal super3    super3 vermell