fbpx

Nano

NANO

Avui amb aquest nom es coneix el mariner més jove i inexpert. Gran part dels patrons de pesca de Catalunya van començar essent el nano a bord. Aquesta figura era també amb els noms de nen, noi, xiquet o vailet depenent de cada barca i dels diferents ports. El nano s’encarregava de les feines bàsiques a bord: omplir càntirs i porrons, fer el gel de la jornada, netejar vidres del pont, ajudar el cuiner, col·laborar en les maniobres i la tria del peix, omplir agulles amb fil per remendar, netejar, fer encàrrecs... La figura del nano era clau en el procés de transmissió de coneixement i perpetuació generacional.

mariner

Localització a bord: coberta

 

 

FORMACIÓ

Actualment les exigències legals en matèria formativa per poder embarcar-se són molt elevades perquè, a més de l’experiència, la formació i la competència professionals de la tripulació són molt importants per a la seguretat a bord. El Reial decret 36/2014, de 24 de gener, pel qual es regulen els títols professionals del sector pesquer, inidica els requisits formatius mínims per poder exercir de mariner i patró en vaixells de pesca. Els requisits per a un mariner són aprovar el cursos de Formació Bàsica i de Mariner Pescador, que combinen els coneixements teòrics i pràctics sobre supervivència en mar, prevenció i lluita contra incendis, primers auxilis i seguretat.

Per poder exercir de patró de pesca, a més de superar els cursos anteriors, s’han d’ adquirir competències en navegació, comunicacions, maniobres, salvament, mecànica, electricitat i sistemes auxiliars del vaixell, i coneixements en seguretat i preservació del medi marí, construcció naval, legislació laboral i higiene i seguretat a bord. El motorista també ha de cursar uns estudis específics. Bona part d’aquesta formació s’imparteix a través de l’Escola de Capacitació Nauticopesquera de Catalunya. Les noves tecnologies obliguen els patrons a reciclar els seus coneixements i formar-se per operar amb els nous sistemes de teledetecció i geolocalització. Així mateix s’estan obrint noves vies de formació en camps com l’estalvi energètic, el turisme pesquer o els cultius marins.

El nano començava a treballar a la barca amb 6 anys i cobrava només la reballa. Una de les feines del nen era encendre les cigarretes i pipes dels mariners sota coberta.

 

MUSEU DE LA PESCA. PORT DE PALAMÓS

Moll Pesquer, s/n. 17230 Palamós
972 600 424 | infomuseu@palamos.cat
G-17752635

compromis qualiat turistica     producte emporda     Costa Brava Convention Bureau    convention bureau     TripAdvisor    logo canal super3    super3 vermell