fbpx

Els nusos al món

Un nus és una entrellaçament de fils, cordills o cordes que uneix, subjecta, ajusta, immobilitza, lliga o tanca un o més elements entre ells. Fer un nus és un acte comú a totes les cultures del món. Els primers nusos documentats daten del 8000 aC. D’importància similar a la roda per a la humanitat, aquest invent va permetre fabricar les primeres eines, moure grans pesos, aixecar estructures i dur a terme tot tipus de treballs d’enginyeria civil i militar. Hi ha inventariats centenars de nusos i milers de variants. Perquè un nus pot ser molt senzill o extremament complex, permanent o temporal, fix o corredís, entrellaçar un o més caps, fins i tot ser la suma de diversos nusos alhora, però cada nus ha de complir el propòsit per al qual està pensat, de forma senzilla, pràctica i segura.

"Un bon nus, estalvia molta feina" (dita popular)

nusos 1

Els nusos al mar, la navegació i la pesca

Els nusos mariners són solucions senzilles, econòmiques i efectives per dur a terme operacions a bord d’un vaixell, com ara unir o escurçar caps, fondejar i amarrar embarcacions, armar arts i ormeigs de pesca, hissar veles i pesos, fer topalls i llaçades o confeccionar elements decoratius. De la fiabilitat d’aquests nusos mariners en depenen la seguretat del vaixell, la integritat dels aparells de pesca o fins i tot la vida dels tripulants. Com que són operacions habituals i repetides a bord, els nusos són essencials en la formació d’un mariner i un component cabdal de la seva identitat cultural. Antigament, es transmetien oralment i s’aprenien amb la pràctica. A partir del segle XVIII es publicaren els primers manuals específics de nusos, amb una nomenclatura ja molt extensa i precisa. Avui el coneixement dels nusos bàsics és obligatori per assolir qualsevol titulació nàutica.

 

 

MUSEU DE LA PESCA. PORT DE PALAMÓS

Moll Pesquer, s/n. 17230 Palamós
972 600 424 | infomuseu@palamos.cat
G-17752635

compromis qualiat turistica     producte emporda     Costa Brava Convention Bureau    convention bureau     TripAdvisor    logo canal super3    super3 vermell