fbpx

Destresa Marinera documenta oficis de la mar ancestrals. Artesans que han dedicat la vida a fabricar i reparar uns arts i ormeigs de pesca que avui el canvi tecnològic arracona dels nostres ports. El projecte vol preservar els sabers, habilitats i experiències amb l'agulla, el fil i la navalla i posar-ho al servei de la recerca i del coneixement del patrimoni marítim.

 

Armar palangres. Josep Llàtser

Armar palangres. Josep Llàtser

Josep Llàtser va passar quasi tota la vida en mar, a bord d'una barca de pesca artesanal. Ara, un cop jubilat, ens explica els secrets per armar palangres amb què capturar peixos de qualitat. 

VEURE

Confecció de nanses. Paco Pi

Confecció de nanses. Paco Pi

Paco Pi, pescador jubilat de Sa Riera, va aprendre a fabricar nanses amb fibres naturals a la vora del foc. Després de molts anys de pràctica, coneix al detall el material i domina l'art de fabricar aquestes trampes complexes.

VEURE

Armar tresmalls. Ricard Déu

Armar tresmalls. Ricard Déu

En Ricard Déu és un pescador jubilat que atresora una enorme experiència tant en mar com en terra, fabricant i reparant tresmalls per a molts pescadors de la flota artesanal. Va per feina, i com un geòmetra, aplica tot el coneixement en la confecció de xarxes

VEURE

Armar xarxes de teranyina. Mohamed Hajii

Armar xarxes de teranyina. Mohamed Hajii

La pesca d'encerclament usa una gran xarxa de més de 300 metres de llarg, coneguda com a teranyina. No és fàcil reparar els estrips "malla a malla", i molt menys armar-ne una de sencera.

VEURE

Armar soltes. Ramon Guzmán

Armar soltes. Ramon Guzmán

Les soltes que arma i repara el pescador artesanal Ramon Guzmán li serveixen per capturar tota mena de peixos de qualitat, segons la temporada. A la seva barraca, al port de Palamós, Ramon va aprendre del seu pare i dels vells que més en saben, i com aboca tot aquest coneixement per adaptar i millorar les xarxes.

VEURE

Armar bous d'arrossegament. Salvador Fortuny

Armar bous d'arrossegament. Salvador Fortuny

Salvador té cura dels bous de la seva barca d'arrossegament a l'estenedor de xarxes del port de #Palamós. La seva habilitat amb l'agulla i la seva perícia a l'hora de veure els forats o arreglar l'art sencer són atributs molt buscats a tots els ports de la Costa Brava.

VEURE

Remendar xarxes

Remendar xarxes. Carme Àvila i Neus Segura

A qualsevol hora, les remendadores sempre estaven llestes per remendar les xarxes que havien de tornar a la mar. Aquesta és la història de dues cosires, memòria viva del moll de Palamós.

VEURE

Museu de la Pesca

Un projecte de la Fundació Promediterrània
Moll Pesquer, s/n. 17230 Palamós
972 600 424 | infomuseu@palamos.cat
G-17752635