fbpx

ordinacions calonge pergamiLes ordinacions de la pesquera de Calonge (segles XV-XVII) constitueixen el corpus legislatiu pesquer més antic que es coneix a Catalunya. Durant diversos segles van servir per regular les activitats pesqueres i ordenar l’accés als territoris de pesca de la vila, alhora que eren manifestació del poder del senyor feudal.

Arran de la troballa fortuïta d'aquesta documentació a l'Arxiu Històric de Girona, la Fundació Promediterrània i l'Ajuntament de Calonge van veure clara la necessitat de recuperar, transcriure, comentar i divulgar les ordinacions. La riquesa del seu contingut fa que sigui un document excepcional per conèixer l'organització social i laboral de la pesca als segles medievals, la tecnologia emprada, què pescaven, com venien el peix i sota quin règim jurídic vivien els pescadors. I per a la vila de Calonge és un testimoni cabdal per recuperar l’antiga i estreta relació del municipi amb el mar.

L’edició crítica de les ordenances s’acompanya de textos sobre la pesca i el peix a l’edat mitjana i una introducció històrica a la Calonge medieval.

Podeu consultar la notícia publicada a La Vanguardia sobre l'edició de les Ordinacions

Museu de la Pesca

Un projecte de la Fundació Promediterrània
Moll Pesquer, s/n. 17230 Palamós
972 600 424 | infomuseu@palamos.cat
G-17752635