Interacció de dofins i pescadors en el discurs de la comunitat local
La interacció de dofins i pescadors a la Costa Brava és un aspecte molt poc conegut de la història marítima del nostre litoral. A partir del discurs de la comunitat local o sobre la base dels perjudicis que ocasionaren aquests cetacis a la industria pesquera al llarg del segle XX, s’analitza les causes i conseqüències d'aquesta interacció, les mesures adoptades i l’opinió pejorativa envers els dofins que encara manté una part de la comunitat pesquera.
Des de finals del segle XIX i fins a la dècada de 1960 els dofins van esdevenir una de les principals preocupacions dels pescadors de la Costa Brava. A més de menjar-se el peix, trencaven les xarxes, tot ocasionant fortes pèrdues i molts treballs a les remendadores. Considerats com una plaga, es van idear diferents mètodes per exterminar els dofins i les “roasses”, alguns amb l’ajuda de l’Administració i altres usant estris rudimentaris, com la dofinera. Alguns dofins capturats es venien al es peixateries, tenia un gust similar a la vedella, i els pescadors el cuinaven amb patates o el rostien a la graella. L’aparició de les xarxes de plàstic i la contaminació de les aigües van provocar que els dofins cada cop fossin més rars, paral·lelament a una major conscienciació social envers la conservació d’aquests animals. Avui son espècies protegides.
La recerca ha comptat el testimoni de membres de la comunitat pesquera de la Costa Brava, com Encarnació Martí, Ramon Martí, Josep Mateu o Albert Ros.
Els resultats de la recerca es van presentar al 12 de febrer de 2014 a la jornada d’estudi “Gestió i explotació dels recursos marins en l'era moderna fins als nostres dies”, organitzada pel centre francès de recerca multidisciplinar UMR TELEMME al Musée des Civilisations de l’Europe et de la Méditerranée, de Marsella. Descarrega el text complert aquí