La subhasta cantada de Montgat: documentar la comercialització tradicional del peix
En el marc del programa IPEC la Fundació Promediterrània, a través de Documare, va dur a terme un projecte de recerca documentació sobre la subhasta cantada de Montgat, la última subhasta del peix a veu que resta activa a Catalunya.
Durant segles el peix es vendre directament a la platja, a peu de barca. Els pescadors cantaven el preu del peix en una progressió a la baixa fins que el comprador, alçant un "jo", comprava el lot pel preu que creia adient. Avui el sistema de subhasta a la baixa o holandesa perviu a quasi totes les llotges del peix catalanes, però de forma informatitzada.
A partir dels anys 80 la subhasta a veu es va anar abandonant. Moltes platges deixaren de vendre peix, perdent-se així un element d’identitat de molts pobles mariners. Montgat és la única vila que manté un sistema a veu basat en costums ancestrals i en el que hi entren en joc regles, procediments, actors i espais propis d'èpoques passades. Constitueix, en aquest sentit, la fossilitzaciÓ d'un sistema de comercialització directe al comprador que avui pràcticament s'ha perdut, un patrimoni intangible que cal documentar i preservar de l'oblit.
A la Revista d'Etnologia de Catalunya (2014) es pot trobar un resum del projecte