Memòria de la comunitat pesquera de Palamós
Projecte realitzat en el marc del programa IPEC-Documentació del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, elaborat conjuntament pel Museu de la Pesca, la Càtedra d’Estudis Marítims (Universitat de Girona – Ajuntament de Palamós) i l’Associació Cultural Amics del Museu de la Pesca. Va ser dirigit i coordinat pel Dr. Joan Lluís Alegret, professor d'Antropologia de la Universitat de Girona durant l’any 2006, i concebut executat amb l’objectiu d’aconseguir, mitjançant l’entrevista dirigida com a eina fonamental, una radiografia de la comunitat pesquera de Palamós, posant especial èmfasi a documentar la memòria d'aquelles famílies que es van instal·lar a Palamós i al seu port a partir dels anys 1930.
La hipòtesi de partida se sustentava en la idea que la majoria de pescadors actuals de Palamós descendeixen dels corrents migratoris que van confluir a la població a mitjan segle XX. Durant molts anys van funcionar com un grup social força tancat, amb dinàmiques socials molt determinades. Però els trets distintius dels migrants, així com la connexió amb les seves arrels, s’han anat esvaint i diluint dins el marc social més ampli de Palamós, on el component pesquer és una activitat econòmica bàsica. S’ha treballat amb famílies originàries de les primeres migracions, procedents de l’àrea de l’Ametlla de Mar (Baix Ebre), Cambrils (Baix Camp) i el Campello (Alacantí). En alguns casos, fins i tot, es van poder entrevistar els protagonistes del primer procés migratori vers Palamós, tot aconseguint així informació de primera mà d’un episodi d’enorme rellevància per a la història local i per a l’evolució de la pesca a la Costa Brava.
Aquest projecte ha esdevingut una eina de gran utilitat per a futurs estudis de comunitat més aprofundits i més dirigits vers un àmbit concret. El projecte ha permès disposar d’un inventari dels seus individus gràcies al treball de camps i a les entrevistes a membres que conformen la comunitat, així com la recollida de materials ara fotografies i documentació. Tota aquesta documentació, en format gràfic i audiovisual, es conserva a Documare, centre de documentació de la pesca i el mar, a l’abast dels científics per a la realització de tot tipus d’estudis.