fbpx

estudirosesEl “Llibre de la Cort de la Mar de Roses” és un acurat estudi sobre el contingut d’un lligat manuscrit de 78 folis conservat a l’Arxiu Històric de Girona, que recull ordinacions, sentències i concòrdies inèdites i relacionades amb l’exercici de la pesca a la badia i el cap de Creus al llarg del segle XV. Els encarregats de l’estudi han estat el Dr. Marcel Pujol, professor de Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya, i el Dr. Alfons Garrido, historiador i documentalista a Documare. Ambdós han treballat en la transcripció dels documents i en l’elaboració d’un comentari crític de cada un d’ells, amb l’objectiu de posar a disposició dels investigadors una nova font de coneixement sobre la pesca marítima catalana a la Baixa Edat Mitjana.

El lligall revela l’existència d’una cort específica de justícia dedicada a debatre i jutjar els afers de pesca dins dels límits de la Mar de Roses, fins ara desconeguda als mars catalans – només es coneixia l’existència de tribunals similars al litoral de la Provença. L’acció d’aquest tribunal reflecteix, a través dels documents analitzats, els interessos contraposats i les complexes relacions econòmiques, socials i jurídiques al voltant de l’explotació del mar.

Alhora, el manuscrit recull abundant normativa pesquera regional que reflecteix un model de gestió de la pesca molt arrelada al territori, amb la participació directa de la comunitat en l’elaboració dels reglaments i en l’acció controladora dels infractors i els free-riders. En aquest sentit, recull l’esperit en el que es fonamenta l’Estratègia Marítima de Catalunya 2030, quan afirma que el país s’ha dotat d’un model de pesquera “basat en els antics mecanismes de governança previs a la industrialització del sector, amb el què el sector mateix s’autoregulava”. (EMC 2030, p. 56)

El contingut del lligall és, en resum, un viatge al paisatge humà del litoral en època medieval, on pescadors locals, institucions, el monestir de Santa Maria de Roses, els comtes d’Empúries i els veïns de Castelló i Cadaqués s’entrellacen en una apassionant història de dominació, conflictes, litigis i canvis en la indústria pesquera d’ara fa sis segles.

El resultat de l’estudi s’ha publicat en la col·lecció Promediterrània, sota el títol “Llibre de la Cort de la Mar de Roses. Ordinacions, sentències i concòrdies sobre la pesca (segle XV)”. Ha comptat amb el suport dels ajuts del Fons Europeu Marítim i de la Pesca a través de la convocatòria del Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava 2019.

Museu de la Pesca

Un projecte de la Fundació Promediterrània
Moll Pesquer, s/n. 17230 Palamós
972 600 424 | infomuseu@palamos.cat
G-17752635