fbpx

El 2019 el filòleg i estudiós gironí Pep Vila es posà en contacte amb el Museu de la Pesca per parlar d'un manuscrit que havia trobat recentment a l'arxiu de Firmo Ferrer, cronista de Cadaqués. La seva transcripció inicial va rellevar que el document eren les notes manuscrites, en brut, per a l'elaboració d'un manual sobre la pesca a l'Empordà, escrites pels volts de 1928 per un llavors desconegut per nosaltres Francesc de Villanueva.

Mort Firmo Ferrer i sense conèixer la història del manuscrit, s'inicià un projecte de recerca per conèixer a fons el document, descobrir la identitat del seu autor i contextualitzar el manuscrit en l'ambient cultural i intel·lectual de l'època en què fou escrit. Així, es va crear un equip interdisciplinar amb en Pep Vila i l'Enric Prat  encarregats de l'estudi del document, l'arxivera i directora del MASLE Lurdes Boix com encarregada de trobar les connexions de Francesc de Villanueva amb l'Escala - on semblava tenir-hi relació - i el Dr. Alfons Garrido, del Museu de la Pesca i la Càtedra d'Estudis Marítims, sobre el moviment etnogràfic i la connexió del text amb l'obra contemporània "La pesca a Catalunya", d'Emerencià Roig.

El resultat és l'edició i publicació de "Notes per a un manual de la pesca a l'Empordà", llibre editat per la Fundació Promediterrània el 2020 gràcies al suport del GALP Costa Brava. El llibre són unes boniques i interessants notes etnogràfiques que Francesc de Villanueva redactà entre 1927 i 1928 sobre la pesca marítima a l’Empordà, centrades a recollir els costums dels pescadors, el seu parlar i la tecnologia i el vocabulari de la pesca. 

L'edició crítica i filològica del document va precedida d'uns estudis introductoris a l'etnologia marítima d'inicis de segle XX i a la figura de Francesc de Villanueva, autor d'unes notes que avui ens permeten conèixer molt millor el sector pesquer empordanès, a les portes de les grans transformacions tècniques i econòmiques que succeiren en les dècades posteriors.   

Museu de la Pesca
Un projecte de la Fundació Promediterrània
Moll Pesquer, s/n. 17230 Palamós
972 600 424 | iAquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
G-17752635

 

1 convention bureau
compromis-qualiat-turistica
convention bureau
logo tcmlbe
producte-emporda
super

 

Logo fundacio DAMM
ajuntament logo
logo-fundacio-caixa
logo-palamos-turisme
logo Patronat
logo confraria
logo generalitat
logo ports
marca diputacio centrada