Recerca científica i generació de coneixement al Museu de la Pesca
Servei d'assessorament, documentació i suport logístic a la recerca d'estudiants i investigadors sobre el mar i la pesca.
Documare
Càtedra d'Estudis Marítims
Publicacions
Projectes de recerca
Recursos i eines digitals
Potencia la teva recerca
Generació de coneixement al servei del patrimoni marítim
El Museu de la Pesca apostat per la recerca i la generació de coneixement com una línia fonamental en la missió de salvaguarda i difusió del patrimoni marítim del nostre litoral. Per això, es dota dels serveis necessaris per portar-ho a la pràctica, com ara la creació de Documare: Centre de Documentació de la Pesca i el Mar o la signatura dels convenis per acollir a Palamós la Càtedra d'Estudis Marítims (Universitat de Girona - Ajuntament de Palamós).
En els darrers deu anys, el Museu de la Pesca ha liderat i participat activament en diversos projectes de recerca destinats a obtenir i generar coneixement de base al servei del programa museològic del mateix museu, el seu programa pedagògic i les activitats dirigides al públic general. Aquesta tasca situa el Museu de la Pesca en una posició de lideratge en el camp del patrimoni marítim, especialment relacionada amb l'etnologia i la recuperació de la memòria oral, i la història de la pesca.
La inauguració de l'Espai del Peix el març del 2011 amplia l'abast de la recerca amb la incorporació de nous camps de coneixement, especialment en l'àrea del patrimoni gastronòmic i la cuina popular d'arrel marinera. Els seus resultats són també aplicats a les activitats de formació i difusió programades a l'equipament gastronòmic palamosí.
La recerca compta amb el suport de diferents institucions, com ara La Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals (l'antic Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalanes), l'Institut Ramon Muntaner o l'Agència Catalana de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca. També ha gaudit del suport de la beca de recerca predoctoral de la pròpia Càtedra d'Estudis Marítims durant el període 2000-2011, i del Grup d'Estudis Socials de la Pesca i el Patrimoni Marítims de la Universitat de Girona.
Els materials en brut i els resultats de tots els projectes es poden consultar al centre de documentació, així com les publicacions editades per la Fundació Promediterrània, el Museu de la Pesca i la Càtedra d'Estudis Marítims per a difondre tot el coneixement generat amb ells.