Notes per a un manual de la pesca a l'Empordà. 1928
A la dècada de 1920, la pesca marítima encara era de caràcter tradicional, malgrat que es trobava a les portes d’un procés de canvi tècnic intens i profund. Mentrestant, l’auge de l’etnologia marítima a Catalunya inspirà molts amants de la mar, com ara Joan Amades o Emerencià Roig, a escriure sobre les formes de viure i treballar, els usos i hàbits dels pescadors catalans.
Fascinat pel golf de Roses i el cap de Creus, Francesc de Villanueva va escriure entre el 1927 i el 1928, des de Cadaqués, unes boniques notes etnogràfiques sobre la pesca a l’Empordà, centrades en els costums dels pescadors, el seu parlar i la tecnologia i el vocabulari de la pesca. El seu manuscrit havia restat ignorat i inèdit durant gairebé un segle,
fins que l’atzar ha propiciat el seu redescobriment i ha pogut ser transcrit, estudiat i editat a la col·lecció Promediterrània.
La feina de filòlegs, arxivers i historiadors ha fet possible que ara puguem llegir les notes de Villanueva, gaudir-ne i disposar d’una nova eina de coneixement sobre la vida marítima de l’Empordà del segle XX.